amandasandra

Kategori: Studier

Sjuk + helgen

Hejsan!

Idag färdigställde jag min länderjämförelse i samhällskunskap. Jag blev tydligen lite överambitiös, för allt som allt landade arbetet på 6000 ord. Hur mycket av detta som faktiskt är vettigt går dock inte att svara på just nu eftersom att jag har skrivit ena halvan med lätt feber, haha. Resultatet blir spännande!

På grund av just febern blev det inget kalas för mig, hemskt synd! Hann dock med lite festligheter igår då det vart en spontan vinkväll med lite kubb och maxmat (varför gör man alltid så ohälsosamma val efter lite alkohol?). Var så underbart väder så vi passade på att vara ute i solskenet på min väninnas balkong. For även och shoppade en sväng med mamma under dagen, supermysigt! 

Kvar att göra idag är en presentation om mitt gymnasiearbete, vilket ska redovisas på tisdag. Om jag lyckas färdigställa detta idag får jag morgondagen ledig eftersom jag är klar med det arbete som var tänkt att göras imorgon. Tog ju på mig att "bevisa Herons formel" i matte 05, vilket tog 7 A4-ark och massor med frustration, haha, men när jag väl knäckte det så gick det fort. Snyggt avslut på kursen faktiskt! Extra kul när det ger lite ledighet, haha.

Ha det bra!

Bild från en friskare dag.

Hur du lyckas med uppsatsen!

Hejsan!

Tänkte kika in här en sväng och dela med mig av hur jag anser att man skriver den bästa möjliga uppsatsen! Förstår att detta är aktuellt nu i slutspurten av vårterminen och har därför gjort en liten steg-för-steg-guide för hur man gör detta på enklast möjliga sätt samt får till en riktigt snygg struktur. 

1. FÖRBEREDELSER
Så snart du valt ämne bör du googla runt lite och läsa andras texter för att orientera dig i ämnet samt få lite olika perspektiv på saken i fråga.

2. PLANERING
När du fått input från olika håll är det dags för dig att göra en plan över vad du vill ha med i uppsatsen. Är uppsatsen exempelvis en essä/analys är det i detta steg du skriver upp huvudpunkterna som besvarar den valda frågeställningen samt gör en enkel lista med exempel och/eller källor. På detta sätt får du en bild av omfattningen av var punkt och kan därmed besluta om i vilken ordning du vill ha styckena. När du gjort en sådan plan över huvuddelen kan du använda dig av dessa punkter samt den eventuella frågeställningen för att planera uppbyggnaden av din inledning och ditt avslut. 

3. FÖRSTA UTKASTET
Nu är det dags att börja skriva! Utifrån huvudpunkterna och de utvalda exemplen/förklaringarna kan du bygga upp din uppsats. Eftersom grovjobbet redan är avklarat kan du faktiskt färdigställa ett första utkast relativt fort.

4. BEARBETNING
När du skrivit ditt utkast får det gärna gå någon dag innan du tittar igenom uppsatsen nästa gång eftersom du på detta sätt kan se texten med "nya ögon". Nu ska du titta efter eventuella stavfel och bristfälliga formuleringar samt se om det finns möjlighet att förtydliga ditt resonemang ytterligare. Du ska helt enkelt finslipa din text och göra den så bra som möjligt.

(5. KAMRATRESPONS)
Detta är absolut ingen nödvändighet och kan ibland vara svårt att genomföra, men har du någon snäll kompis är det bra om du får ytterligare ett utlåtande inför slutprodukten. Kom dock ihåg att aldrig lyssna blint på någon annan, utan ha endast din kompis kritik i åtanke och läs igenom uppsatsen en sista gång. 

EXTRA TIPS:
• Lägg alltid en extra tanke på formuleringarna. Ett väl anpassat och varierat språk gör det lättare för läsaren att följa ditt resonemang.
• Utnyttja ordlistor såväl som hemsidor som synonymer.se för att hitta nya formuleringar eller kolla upp ord du är osäker på.
• Kaffe och någon form av snacks är definitivt nödvändigt under skrivprocessen.

KLART!
Du har nu färdigställt din uppsats och den är redo för inlämning! Lycka till!

Lästips: Recept på islatte, perfekt vid plugg!

"Du kan räkna med mig"

Hejsan!

Dagen har bestått av skola och sedan har jag rengjort min nya kaffemaskin (yay!). Under eftermiddagen och kvällen har jag pluggat matte då jag har kursprov i matte 5 på tisdag. Känner mig verkligen inte redo! Har alltid tyckt om matte väldigt mycket, men denna kurs tycker jag mest bara känns ologisk och konstig. Handlar snarare om att lära sig begrepp och särskilda metoder än att faktiskt kunna räkna, vilket gör att ämnet tappar sin charm en aning. Lyckligtvis finner jag någon sorts ro i differentialekvationer i alla fall, haha!

Tidigare denna vecka har jag skrivit prov i engelska samt hållit mitt tal i svenska NP. Imorgon står åter matte på schemat, men har även fysiklektion så om jag känner mig extra produktiv (läs: kommer aldrig hända) kanske jag hinner med både och. Vi har samma lärare i matte och fysik, så vi har möjlighet att själva välja vad vi vill plugga var lektion.

Hektisk vecka samt enkelt kafferecept

Hej!

Bara tisdag idag och jag vill redan att veckan ska vara över, haha. Jag undrar innerligt hur icke-kaffedrickare tar sig genom livet, för helt ärligt skulle jag inte ta mig ut genom dörren utan min morgondos av koffein. Kanske sysslar de med tyngre grejer? I will most certainly never know.

Idag hade jag prov i samhällskunskap samt seminarium i naturvetenskaplig specialisering. Mitt projekt i Na Spec handlar om kaffeproduktion med fokus på hållbar utveckling, därav skriver jag om framtagningen ur ett miljöperspektiv. I måndags hade jag engelskaprov, vilket jag har fortsättning på imorgon. Har även fysikprov under morgondagen (induktion) samt religionsprov på torsdag. Lyckligtvis tar jag lov efter detta!

Islatten på bilden är supergod och jätteenkel att göra.

Recept:
• Stark espresso
• Socker eller sötningsmedel efter smak
• Sojadryck med vaniljsmak
• Mjölk
• Kaffeis (iskuber gjorda av fryst kaffe, helt enkelt)

Stephen Hawking och konspirationsteorier

Hej!

Hoppas ni har haft en underbar dag! Min har bestått av plugg inklusive nationellt prov i engelska. Har fortfarande lite kvar att bita i innan matteprovet på fredag, så ikväll blir det studier av differentialekvationer. 

Igår hade skolbiblioteket gallring av gamla böcker och tursamt nog lyckades jag roffa åt mig ett exemplar av Stephen Hawkings verk Kosmos: en kort historik. Glad naturare! Hittade även två böcker om påstådda möten med aliens, vilka också blev mina. Tycker konspirationsteorier och dess förespråkare är otroligt intressanta, särkilt de som är förknippade med just utomjordiska varelser. Blir så fascinerad av konspirationsteoretikernas passion för ämnet, även om deras påstådda bevis är framtaget med viss tendens.

Ha en bra kväll! Kram.

 

Upp