amandasandra

Kategori: Lista

Veckan som gått

VECKANS BÄSTA:

Volleybollen! Har spelat både måndag och fredag, det är ju så roligt!

 

VECKANS SÄMSTA:

Mensvärken och halsflussen. Hade sådana roliga planer för lördagen, men blev en hemmakväll istället pga halsfluss.

 

VECKANS KÖP:

Var naiv och trodde att jag hade hållit igen denna vecka, men då jag kollade mailen hade jag tydligen shoppat en del, haha! Måste nog säga min prenumeration på Illustrerad Vetenskap som jag förnyade dock, älskar verkligen att läsa magasin!

 

VECKANS JOBB:

Hade en femdagarsvecka, men tyckte den gick väldigt bra faktiskt. Bästa jobbveckan på länge!

 

VECKANS OVÄNTADE:

Kanske måste säga halsflussen här också? Haha.

 

VECKANS GODASTE:

Jordgubbar och Solero-glassar.

 

VECKANS PLANER:

Hade planerat jobb måndag till fredag samt har umgåtts med nära och kära måndag, onsdag och fredag kväll. Under lördagskvällen var tanken att vi skulle umgås i ett litet gäng och sedan eventuellt dra ut på krogen, men då jag blev sjuk stannade jag som sagt hemma och tittade på film istället. Självklart mysigt det med, men var väldigt sugen på att hitta på något denna helg eftersom jag jobbar nästa! Nåja, det kommer fler helger.

Dagens lista

Dagens humör: Bra, jag har massor med energi att göra av med!

Dagens borde: Göra matlådor inför imorgon och fredag.

Dagens frisyr: Plattat och tillbaka draget av mina solbrillor, enligt standard.

Dagens smink: Mitt vanliga smink, har inte gjort något särskilt.

Dagens klädsel: Gråa jeans, puderrosa stickad tröja, svarta ballerinaskor och cargojacka.

Dagens planer: Har varit på sjukhuset och ska nu en sväng till biblioteket för att sedan handla och fara hem för att förbereda matlådor. Jobbar sedan kväll idag.

Dagens materiella vill-ha: Gelnaglar, haha. Räknas det?

Dagens fundering: Hur fan ska jag överleva detta förlängda träningsuppehåll?!

Dagens tråkigaste: Enligt ovanstående fick jag beskedet att låta träningen med mera ligga lite på is ett tag framöver då jag fick bekräftat att jag har en virusinfektion. Är bara att vänta på att den ska gå över, vilket, tyvärr, kan ta hur länge som helst.

Dagens längtan: Till helgen och ledigheten!

 

10 saker ni inte visste om mig

- När jag var mindre var jag väldigt blyg, något som har totalvänt på senare år!

- Jag älskar Alice i Underlandet 🐰

- Att räkna matte tycker jag är väldigt lugnande och ett jättebra sätt för min hjärna att varva ned 😊

- Jag har alltid haft en extrem sprutfobi och har flera gånger fått bli nedsövd bara för att kunna ta blodprov, haha! Vet faktiskt inte varifrån den kommer.

- Trots att jag inte utnyttjar mina kunskaper för denna blogg är jag rätt duktig på programmeringsspråken HTML och CSS. Förr kallades jag "HTML-queen", haha 👸🏼

- Jag är extremt otålig och vill att allting ska gå snabbt!

- Jag är relativt kort med mina 159 centimeter över havet, haha! Har som vana att alltid gå i klackar på grund av detta.

- Spelade fotboll i lag förut, men även fast jag inte spelar "på riktigt" längre tycker jag det är en jätterolig sport som jag gärna spelar på min fritid.

- Jag fyller år i juli månad.

- Min favritårstid är definitivt sommar eftersom jag älskar allt som stavas värme, solglasögon, sommardrinkar och grillkvällar 🍹

5 saker jag lärt mig efter tre år på natur

1. Du kan inte alltid ligga på topp. 
Denna var jobbig och det tog mig tid att acceptera det, men äntligen har jag insett att det faktiskt inte är möjligt. Man styr inte vad som händer runtikring en och ibland gör livet helt enkelt att man faller pladask framför mållinjen. Det känns hemskt, men det hör till och det är definitivt okej. Res dig upp och börja om, det fixar sig.

2. Våga fråga när du inte förstår.
Denna tog inte lika länge, men tyvärr lite för länge ändå! Alla känner sig lite borta ibland, och då är det superviktigt att våga fråga. Ingen kommer tycka du är "för dum", och känns det jobbigt kan du alltid fråga läraren utanför klassrummet. Jag har alltid haft en sådan nojja att lärare skulle sänka mina betyg om jag ställde dumma frågor, men i slutändan fick jag faktiskt kritik över att jag ställde för få frågor, haha! Så där är det bevisat, en gång för alla, att det faktiskt inte finns några dumma frågor.

3. Do not study until you get it right - study until you cannot get it wrong.
Denna är otroligt viktig, för när du tror du kan det krävs det ofta lite till för att det ska sitta. Hand i hand med detta är att det är viktigt att du förstår det du läser för att du lättare ska lära dig det. Förstår du det behöver du inte memorera och ytlära allt på samma sätt, då sitter det snarare i ryggmärgen till slut. 

4. Sömn går alltid först.
Alltför många gånger har jag suttit långt in på nätterna för att plugga inför prov dagen efter, men tyvärr räcker inte 2 - 3 timmars sömn för en vanlig människa. Genom den hårda vägen har jag alltså lärt mig att för lite sömn resulterar i ett sämre provresultat än om jag hade accepterat att jag inte hade pluggat nog, sovit på saken och sedan skrivit provet ändå. Du presterar bättre när du är utvilad, för du minns ändå inte vad du lärt dig om du är för trött.

5. Dumpa energitjuvarna.
Du kanske tror att antalet vänner är av stor betydelse - det gjorde jag med - men där har du helt fel. Vissa vänner tar mer energi än de ger och om de inte är villiga att ändra sig är det bara att respektera detta och gå vidare. Vänskap ska vara ömsesidigt och om de inte vill ge dig lika mycket som du ger dem förtjänar de inte dig. Du mår bättre med en kanske mindre skara vänner som verkligen bryr sig om dig än en hel bunt ytliga vänner som inte egentligen förtjänar din tid.

Veckans +/-

+ Jag har varit ledig och har fått sova ut ordentligt

- Jag har varit nästan konstant trött ändå

+ Varit på IKEA (två gånger!), det är ju en upplevelse i sig 😂

- Min hals är ännu inte riktigt bra

+ Ikväll börjar studentveckan firas!

- Hade planerat att spela fotboll både idag och igår, men vädret verkar inte tillåta det

+ Har fått ett kul besked 😏

- Min mobil har börjat stänga av sig, både i tid och otid! Måste nog in på lagning

+ Har bara haft en allmän skön känsla denna vecka, denna ledighet var välbehövd 😍

- Sommaren här ännu inte kommit!

+ Varit med supertrevliga människor hela veckan!

Grilla veganskt!

Då jag var på grillkväll i lördags valde vi att utesluta allt kött och hålla oss till enbart vegetarisk kost, något som är superviktigt att göra ibland. Helst ska det ju dock vara veganskt, och tänkte därför dela med mig av en lista med lite exempel på veganska livsmedel som är supergoda att grilla. Vissa går att sätta på grillspätt medan andra är goda i rätter eller att bara äta sådär!

• Champinjoner - fyll dem gärna med något gott också!
• Sparris
• Paprika - också goda att fylla!
• Veganska burgare eller biffar
• Potatis/sötpotatis - klyftor, skivor, strips, allt går!
• Zucchini - går också att fylla!
• Majskolvar
• Tomat
• Veganska korvar
• Quesadillas fyllda med exempelvis paprika, vegansk köttfärs, rödlök och havefraiche

Veckans plus och minus

 

+ Jättefin kväll igår, perfekt för balkonghäng!

- Har fortfarande inte hittat någon studentklänning

+ Supermysig lunchdejt tidigare i veckan

- Börjar bli sjuk

+ Skrev på anställningsavtal inför sommaren!

- Fredagsplanerna blev inställda

+ For på vinkväll igår istället

- Förlorade i kubb :(

+ Shoppingrunda med mamsen igår

- Måste verkligen skriva klart en skoluppgift idag

+ Idag blir det kalas!

Dagens lista

 

Dagens humör: Peppad!

Dagens mående: Som sagt är jag lite smått förkyld och väldigt trött, men vad gör det när man känner sig såhär peppad?

Dagens borde: Gå och lägga mig tidigt!

Dagens frisyr: Ganska platt, men lite smått vågigt ändå.

Dagens smink: Det vanliga!

Dagens klädsel: Hade på mig en grön stickad polotröja tidigare idag, till svarta jeans och en basic skinnjacka. Nu har jag dock bytt om till en grå myskofta, svart linne och leggings.

Dagens planer: Har ju som sagt gymmat, varit i skolan och hållit i två redovisningar, varit förbi jobbet och ska nu ut och köra en sväng samt plugga. 

Dagens materiella vill ha: Träningskläder!

Dagens fundering: Är det värt att vara bjussig om det kan slå tillbaka?

Dagens beroende: Kaffe.

Dagens tråkigaste: Engelskalektionen, fick bara sitta och lyssna på andras redovisningar, vilka inte alls intresserade mig.

Dagens längtan: Jumpsuiten jag beställde till studenten!

Dagens superlängtan: SOMMAR.

Dagens tidning: Elle, modebibeln ligger på nattduksbordet och väntar på att jag ska börja bläddra!

Dagens låt: Confusion av Metallica.

Bild från i somras.

Hur du lyckas med uppsatsen!

Hejsan!

Tänkte kika in här en sväng och dela med mig av hur jag anser att man skriver den bästa möjliga uppsatsen! Förstår att detta är aktuellt nu i slutspurten av vårterminen och har därför gjort en liten steg-för-steg-guide för hur man gör detta på enklast möjliga sätt samt får till en riktigt snygg struktur. 

1. FÖRBEREDELSER
Så snart du valt ämne bör du googla runt lite och läsa andras texter för att orientera dig i ämnet samt få lite olika perspektiv på saken i fråga.

2. PLANERING
När du fått input från olika håll är det dags för dig att göra en plan över vad du vill ha med i uppsatsen. Är uppsatsen exempelvis en essä/analys är det i detta steg du skriver upp huvudpunkterna som besvarar den valda frågeställningen samt gör en enkel lista med exempel och/eller källor. På detta sätt får du en bild av omfattningen av var punkt och kan därmed besluta om i vilken ordning du vill ha styckena. När du gjort en sådan plan över huvuddelen kan du använda dig av dessa punkter samt den eventuella frågeställningen för att planera uppbyggnaden av din inledning och ditt avslut. 

3. FÖRSTA UTKASTET
Nu är det dags att börja skriva! Utifrån huvudpunkterna och de utvalda exemplen/förklaringarna kan du bygga upp din uppsats. Eftersom grovjobbet redan är avklarat kan du faktiskt färdigställa ett första utkast relativt fort.

4. BEARBETNING
När du skrivit ditt utkast får det gärna gå någon dag innan du tittar igenom uppsatsen nästa gång eftersom du på detta sätt kan se texten med "nya ögon". Nu ska du titta efter eventuella stavfel och bristfälliga formuleringar samt se om det finns möjlighet att förtydliga ditt resonemang ytterligare. Du ska helt enkelt finslipa din text och göra den så bra som möjligt.

(5. KAMRATRESPONS)
Detta är absolut ingen nödvändighet och kan ibland vara svårt att genomföra, men har du någon snäll kompis är det bra om du får ytterligare ett utlåtande inför slutprodukten. Kom dock ihåg att aldrig lyssna blint på någon annan, utan ha endast din kompis kritik i åtanke och läs igenom uppsatsen en sista gång. 

EXTRA TIPS:
• Lägg alltid en extra tanke på formuleringarna. Ett väl anpassat och varierat språk gör det lättare för läsaren att följa ditt resonemang.
• Utnyttja ordlistor såväl som hemsidor som synonymer.se för att hitta nya formuleringar eller kolla upp ord du är osäker på.
• Kaffe och någon form av snacks är definitivt nödvändigt under skrivprocessen.

KLART!
Du har nu färdigställt din uppsats och den är redo för inlämning! Lycka till!

Lästips: Recept på islatte, perfekt vid plugg!

Månadens lista

Tänkte avsluta april månad med en liten lista! Det må vara andra maj idag, men tänkte att det kan vara kul ändå.

Månadens färg: Rosa!

Månadens favorithändelse: Tjejkvällen i början av månaden eller Umeåresan i mitten/slutet!

Månadens dryck: Kaffe, som vanligt, haha.

Månadens detalj: Alla vackra blommor (se inlägg x och x för flower power).

Månadens klädesplagg: Min gråa myskofta, såklart!

Månadens middag: Middagen på Pinchos med pojkvännen.

Månadens bästa inköp: Alla nya böcker!

Månadens bästa beslut: Mitt val av universitetsstudier!

Månadens upptäckt: Alla vackra platser längs Umeå älv, utanför kyrkan och kulturhuset.

Månadens projekt: Denna blogg!

Månadens längtan: Längtar verkligen efter att få flytta och se något nytt!

Månadens uppfyllda mål: Jag har tagit tag i läsningen igen, vilket är något jag velat göra länge.

Lista: aldrig vs. alltid

Vad skulle du ALDRIG...

Äta?  Någonting alls med smak av pepparrot. Avskyr det verkligen!

Dricka? Är inte särskilt mycket för läsk faktiskt, men att säga att jag aldrig skulle dricka det är kanske att ta i...

Skoja om? Våldtäkt, det är verkligen inte okej.

Ha på kroppen? Magtröja. Ingenting för mig!

Vilja uppleva? Att någon närstående går bort.

Kunna arbeta med? Skulle aldrig kunna arbeta på snabbmatsrestaurang, men skulle ha svårt att tänka mig att arbeta på en restaurang överhuvudtaget.

Säga nej till? Nya bekantskaper!

Googla? Bildsökning av olika fobier! Har tyvärr lärt mig den hårda vägen, haha.

Göra offentligt? Saker som hör hemma inne på toaletten, I guess.

Blogga om? För privata saker.

 

 

Vad hittar man ALLTID...

På ditt skrivbord? MINST en kaffekopp, haha!

Under din säng? En gitarr.

I din necessär? Vardagssmink.

I din jackficka? Nyckelknippan och minst ett par örhängen.

I din kylskåpsdörr? Mörk choklad, hehe...

På ditt nattduksbord? Ett par glasögon, lampa och ofta någon tidning eller bok!

Längst ner i din tvättkorg? Tvättar för ofta för att något ska ligga kvar länge.

I din väska? Plånbok, filofax, läppglans, "mini-apotek", hörlurar, parfym, linser, pennor och troligen småpengar.

I din mobil? Gamla notiser jag aldrig tittar på, haha.

I din kundkorg? Kaffe, räkor, den frukt jag cravar för tillfället, champinjoner och granola kanske.

Lista: vardagslyx

 

Hejsan!

Denna vecka har minst sagt varit både stressig och tufft och tyvärr ser nästa vecka ut att bli ytterligare värre. Trots detta håller jag dock humöret uppe! För att göra perioder som dessa lite enklare brukar jag ta till mig av några knep som gör vardagen lite bättre, "vardagslyx" brukar jag kalla det. Nedan följer en lista med exempel på saker som sätter guldkant på vardagen och gör livet lite roligare.

  1. En riktigt bra film. Två timmar är allt som krävs för att humöret skall skjuta i höjden!
  2. Nagelfix. Att måla naglarna i någon snygg färg behöver inte alls ta länge, men processen är så otroligt rogivande och tillfredsställande. Väljer du ett lack du verkligen tycker om blir dina naglar något av en positiv påminnelse i vardagen dessutom.
  3. En riktigt bra bok. Denna är svår då det är så otroligt lätt att fastna, men med en nypa självdisciplin kan en bok verkligen få en att drömma sig bort till bättre världar. 
  4. Fika. Var en medelsvensson och ta en kaffe på stan! Inte bara är koffeinet uppiggande i sig, det är även skönt att få komma ut i en annorlunda miljö en stund.
  5. En fin blombukett. Att ha en liten väldoftande färgklick i ett rum du ofta befinner dig i är både tillfredsställande för ögat samt får rummet att kännas aningen uppdaterat.
  6. Träning. En självklarhet! Det blir inte lättare än såhär att utsöndra endorfiner.
  7. Bubbel. Detta kanske inte är passande varje dag i veckan, men att avsluta en tuff vecka med ett glas mousserande och bra sällskap är svårslaget!
  8. Spakväll. Denna är super då den är väldigt enkel att anpassa. Har du ett pressat schema kanske en dusch med en härlig skrubb är allt du hinner, medan du andra gånger kan satsa fullt ut på bastu, hårinpackning och eventuellt även massage. 

Hoppas denna lista kommer till användning!

If all else fails är shopping den bästa terapin, haha!

Upp